Linea robogók, motorkerékpárok | kis- és nagykereskedelem

Eagle elektromos robogó
Elektromos robogók
EU irányelveknek való megfelelés- robogózás jogosítvány nélkül

A termék kategóriában vásárolható robogók L1e-B kategóriás járművek (segédmotorkerékpárok), melyek rendelkeznek EU típusjóváhagyással. A típusjóváhagyás alapján két fő csoportot különböztetünk meg. Azok a segédmotorkerékpárok, melyek tervezési sebessége maximum 45 km/h azok esetében a közúti közlekedésben való jogszerű használathoz minimum AM kategóriás jogosítvány, kötelező biztosítás és a bukósisak használata szükséges. Amennyiben a jármű maximális tervezési sebessége 25 km/h, úgy -az egyéb előbb említett feltételek megléte mellett- a használatukhoz jogosítvány nem szükséges.

Sőt, miután a KRESZ életkori követelményt sem ír elő a maximálisan 25 km/h sebességgel közlekedő, típusjóváhagyással rendelkező robogókra (segédmotoros kerékpárok), így ezeket a járműveket akár 14 éves kor alatt is használhatják.

A jogosítvány nélkül használható robogók használati feltételeiről a jogszabályi környezetről blog cikkeink között olvashat (kattintson a nyílra, a blog megnyitásához)

Műszaki tartalom

A járművek Bosch motorral és 20 Ah, valamint 26 Ah 60V Lítium akkumulátorral szereltek. A robogók alapvetően egy darab akkumulátorral szereltek, de a kapacitás további egy akkumulátorral bővíthető az akku ülés alatti sisaktartóba helyezésével.

Fontos, hogy az akkumulátor valamennyi esetben lítiumos (a savas-lítiumos akkuk közötti különbségről lentebb olvashat), így ezek az elektromos robogók közvetlenül nem hasonlíthatóak össze más, hagyományos ólomsavas akkumulátorral szerelt modellekkel.

Az akkumulátor kivehető és külön is tölthető, de a robogókon elhelyezésre került külön töltő csatlakozás a könnyebb töltés érdekében.

Savas-Lítiumos akkumulátor közti különbségek

A Lítium-ion akku számos előnnyel rendelkezik a hagyományos, ólomsavas akkumlátorokkal szemben.

nagyobb energiasűrűsége miatt ugyanaz a teljesítmény lényegesen könnyebb akkumulátorral elérhető, vagy a két töltés közötti időszak ugyanolyan használat mellett is megnő. Töltési ciklusa jóval magasabb és a teljes feltöltéshez szükséges idő is jóval rövidebb.

A Li-ionosoknál az sem okoz teljesítményvesztést vagy károsodást az egységben, ha nincs idő azt teljesen feltölteni, míg a savasoknál mindenképpen végig kell mennie a töltési folyamatnak, a rendszer memória-effektusa miatt ugyanis a teljesítmény lecsökkenhet, ráadásul az élettartama is csökken a „nem rendeltetésszerű” használat miatt.

A Li-ion cellák önkisülése jóval kisebb (havonta 1-2 %) mint más savas akkumulátoroké, így hosszabb tárolás sem jár jelentős károsodással.

Hátránya ugyanakkor, hogy drágább, mint az ólomsavas akkumulátorok, ami megmutatkozik a robogók árában is. Emiatt célszerű a robogó kiválasztásakor minden esetben figyelemmel az akkumulátor típusára is!

Mekkora az akkumulátorom teljesítménye?

Az akkumulátorból nyerhető teljesítmény meghatározásához használható mértékegység a Wh (wattóra). Egy akku teljesítményét az akku feszültésgének és az Ah értékének a szorzata adja. Tehát egy 36V feszültségű 10 Ah áramerősség leadására képes akku teljesítménye 360 Wh. Az akkumulátorok összehasonlításánál tehát ezt a paraméter is figyelembe kell vennie.

 

Az elektromos robogók akkumulátorának használata

A használattal kapcsolatos előírásokat az ügyfél információk GYIK menüpontja alatt találja.