Linea robogók, motorkerékpárok | kis- és nagykereskedelem

Linea Charger benzines robogó
Elektromos kerékpárok

Elektromos kerékpár, a minden korosztály számára ideális közlekedési eszköz

Az elektromos kerékpár olyan új mikromobilitási eszköz, mely egyre nagyobb teret hódít a mindennapi közlekedésben. A maximálisan 25 km/h tervezési sebességű elektromos kerékpárokkal nagyobb településen belüli távolságok is kényelmesen leküzdhetőek, a nagyvárosi személyautó használat hátrányainak tűrése nélkül.

Kisebb anyagi áldozat árán egy rugalmasan használható, rendkívül alacsony fenntartási költségeket igénylő eszköz akár kerékpárként is kényelmesen használható, ha az elektromos kerékpár ügyel a gyártó arra, hogy a lehető legkönnyebb kivitelű kerékpár készüljön.

Az általunk forgalmazott kerékpárok emiatt mind alumínium vázzal készültek, a felni dupla falú alumínium, az akkumulátor líthium ionos. Azok a használók, akik elsősorban nem egészségi állapotuk miatt kényszerülnek az ilyen típusú járművek használatára, könnyedén válthatnak a hagyományos kerékpározás és a rásegítéses, gyors, erőkifejtés nélküli kerékpározás között.

EU irányelveknek való megfelelés

A termék kategóriában vásárolható elektromos kerékpárok a 168/2013 Eu rendelet, valamint az 1/1975 KPM-Mm rendelet értelmében kerékpárnak minősülnek. Használatukhoz jogosítvány nem szükséges.

Kerékpárként a közúti közlekedésben a KRESZ szerint maximum 300W névleges motor teljesítményű, elsődlegesen pedálhajtású jármű vehet részt. Elsődleges pedálhajtás jelentése szerint a kerékpár meghajtását a segédmotor csak segítheti önállóan az nem működtethető, kizárólagosan a motor nem hajthatja a kerékpárt. A rásegítés csak abban az esetben működik, ha a kerékpár hajtókarát -minimális sebességgel és gyakorlatilag erőkifejtés nélkül- mozgatja. A jármű maximális tervezési sebessége nem haladja meg a 25 km/h végsebességet, pedelec rendszerűek.

Az általunk forgalmazott kerékpárok megfelelnek az EU hatályos előírásainak, így azokkal szabályosan vehet részt a közúti közlekedésben.

A kerékpár digitális műszerfallal szerelt, ahol könnyedén tudja váltani a rásegítés fokozatait. Az első fokozatban nem működik a rásegítés, ilyenkor hagyományos kerékpárként tudja a járművet anélkül, hogy a vezérlőegységet ki-be kellene kapcsolni.

Milyen akkumulátort használjak az elektromos kerékpárhoz?

Savas-Lithiumos akkumulátor közti különbségek

A Lithium-ion akku számos előnnyel rendelkezik a hagyományos, ólomsavas akkumlátorokkal szemben.

nagyobb energiasűrűsége miatt ugyanaz a teljesítmény lényegesen könnyebb akkumulátorral elérhető, vagy a két töltés közötti időszak ugyanolyan használat mellett is megnő. Töltési ciklusa jóval magasabb és a teljes feltöltéshez szükséges idő is jóval rövidebb.

A Li-ionosoknál az sem okoz teljesítményvesztést vagy károsodást az egységben, ha nincs idő azt teljesen feltölteni, míg a savasoknál mindenképpen végig kell mennie a töltési folyamatnak, a rendszer memória-effektusa miatt ugyanis a teljesítmény lecsökkenhet, ráadásul az élettartama is csökken a „nem rendeltetésszerű” használat miatt.

A Li-ion cellák önkisülése jóval kisebb (havonta 1-2 %) mint más savas akkumulátoroké, így hosszabb tárolás sem jár jelentős károsodással.

Hátránya ugyanakkor, hogy drágább, mint az ólomsavas akkumulátorok, ami megmutatkozik a robogók árában is. Emiatt célszerű a robogó kiválasztásakor minden esetben figyelemmel az akkumulátor típusára is!

Mekkora az akkumulátorom teljesítménye?

Az akkumulátorból nyerhető teljesítmény meghatározásához használható mértékegység a Wh (wattóra). Egy akku teljesítményét az akku feszültésgének és az Ah értékének a szorzata adja. Tehát egy 36V feszültségű 10 Ah áramerősség leadására képes akku teljesítménye 360 Wh. Az akkumulátorok összehasonlításánál tehát ezt a paraméter is figyelembe kell vennie.